dijous, 30 de juny del 2011

L'enquesta (I)

Des de l'estiu passat, tot semblava una mica apagat en el referent al futur del nostre país. El nombre de comentaris a blogs i diaris havia baixat dramàticament. En part és normal doncs ens agrada parlar de més temes però, la sensació era de que després del pic d'intensitat elevada havíem caigut en una vall profunda. Tot això acompanyat de l'increment dels partits espanyols a les darreres eleccions i a les grans ofensives espanyoles amb el català a València, les Illes i a Europa, l'intent de eliminar el Montmeló com a circuit de la F1, la manca d'inversions a Catalunya en infraestructures, etc. He de reconèixer que he tingut una sensació de derrota.

Però, ahir una enquesta del CEO en va sorprendre gratament. No per les dades concretes sinó perquè mostra una tendència positiva i, que la independència no és una qüestió de quatre gats com ens venen els unionistes.

Els resultats deuen ser importants arrel les ràpides declaracions que va provocar per part dels espanyolistes: En Duran surt al telenotícies dient que la independència separa (un altra vegada amb aquest fals argument que ja he discutit en aquest blog). Què podem esperar d'aquesta persona amb el bé que viu a Espanya!!!. Els PSOEc queixant-se de la pregunta directa sobre que votaria la gent. És clar, ells prefereixen una pregunta que la majoria digui que no i que puguin associar a la independència. El que fan falta són qüestions directes i fàcils d'interpretar com aquesta. L'Hereu també surt dient una obvietat: la independència no és la solució a tot. Evidentment! Ja ho sabem! Però tenim clar que si ens permetrà millorar. El que no val es fer la transformació per fer veure que no soluciona res. Interpreta que la gent és estúpida. Mentre tant, el PSOEc continua donant canya al català a Europa amb els seus col·legues el PP i perjudicant l'economia catalana en benefici de l'espanyola.

És interessant veure els motius de vot de la gent. Entre els que votarien que si està la gestió del propis recursos, la incomprensió, i la idea que Catalunya milloraria. El sentiment identitari aniria en quart lloc però no em preocupa. Quan siguem independents ja augmentarà!!. La gent d'aquí té clar que no maltractem, ni menystenim, ni imposem, ni som uns nazis com diuen alguns espanyols. Sembla que s'imposa el seny. Entre els que votarien que no el principal motiu és el sentiment nacionalista espanyol. Normal quan molta gent ha vingut de fora. Però això implica seguint pagant més del que caldria sense tenir retorn de molts dels diners al lloc on ara viuen i que en els perjudica. Però si volen pagar més per que Catalunya continuï sotmesa tot i que en un Estat Català podrien mantenir la seva nacionalitat amb els seus drets i beneficis, és la seva decisió. Com a segon argument en contra està la inviabilitat econòmica d'una Catalunya independent. Doncs ja fa temps que diferents estudis diuen el contrari. L'últim: Sense Espanya. Fins i tot hi ha estudis de persones que s'ho veuen des de fora.

Que cal fer? Molta pedagogia. Per a tots. Pels que pensen que si per raons econòmiques assegurin les seves idees, pels que diuen que no, per feu-los veure que la seva situació econòmica milloraria i que conservarien la seva nacionalitat i que nosaltres tenim el mateix dret que ells a tenir la nostra pròpia. I el mateix per aquells que diuen que no votarien doncs semblen més propers a les tesis unionistes.

En qualsevol cas, només hi ha una enquesta que valgui, la de veritat: Un referèndum que cada vegada sembla més a prop.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada