dilluns, 10 de juny del 2013

Granellades de primavera I

Les migracions són moviments de poblacions d'un lloc a un altre. A les poblacions humanes n'hi ha hagut durant tota la història i prehistòria. Ser immigrant vol dir que t'has mogut d'un lloc a viure a un altre. Les causes poden ser diverses però la majoritària és la recerca d'unes condicions de vida millors.

La gent que va venir a Catalunya el segle passat ho va fer per aquesta raó. Van haver de deixar la seva terra per poder viure millor o, simplement viure. La gran majoria han treballat molt i s'ho han guanyat. Es deien a ells mateixos immigrants. Per tant, no hi ha res de dolent en utilitzar aquesta paraula, més aviat al contrari doncs cal tenir valentia (i/o necessitat) per abandonar casa teva per anar-te'n. És una descripció.

Algú que no acostuma a mostrar un gran nivell i que agrada d'utilitzar un llenguatge populista ha dit que és fill d'andalusos i que no són immigrants. Dons si van venir ho són, al igual que si haguessin anar a Madrit. L'ús d'aquesta paraula en sentit negatiu em fa aquestes persones més repulsives. Principalment perquè consideren als nouvinguts ara inferiors i, per suposat, amb menys drets. Un cop associat immigrant en aquest sentit, com la utilitzaran pels seus pares?! I menys si consideren que són superiors amb el dret d'imposar la seva nacionalitat i forma de ser. I menys si consideren que aquesta terra és seva i no dels “natius” que hi vivien.

4 comentaris:

  1. Un altre cop els problemes de perspectiva. La idea de que si vas a un altre lloc del teu mateix país no sols fer servir la paraula immigrant. Si tu vius a Barcelona i te'n vas a viure a Lleida per feina, diràs de tu mateix que ets immigrant? Probablement no, tot i que estrictament sí que ho ets. Doncs per nosaltres Andalusia i Extremadura estan molt lluny i són d'un altre país, els que van venir els considerem immigrants, però per aquesta gent que cites no ho són perquè és un mateix país. Ara, això sí, el tema de considerar els nous immigrants gent inferior ja és un altre tema molt diferent, i malauradament no només patrimoni dels espanyols.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Evidentment que es un problema de perspectiva. Però el curiós és que abans no tenien cap problema en anomenar-se ells mateixos immigrants. És ara que la paraula s'agafa en sentit negatiu quan hauria de ser una pura descripció. També el seu dia es va parlar de moviments migratoris des de les zones rurals cap a les ciutats o des de l'interior cap a la costa.

      Elimina
  2. Mentre els que visquin a Catalunya paguin els imposts a Catalunya m'es igual com es vulguin anomenar :P

    ResponElimina
    Respostes
    1. Igualment el 42% se'n va per a tornar en forma d'insults.

      Elimina