dijous, 24 d’abril del 2014

Treball precari

Alguns s'omplen la boca parlant de la reducció de l'atur durant la Setmana Santa. M'agradaria saber si aquests acceptarien un contracte al sector de l'hostaleria, de dues o quatre hores al dia, treballant dotze i cobrant al voltant dels 300-400€ en net (en brut variarà). Aquesta és la situació real.

Potser és millor això que estar sense treballar però, no ens enganyem, aquesta situació no contribueix a millorar la situació global, més aviat al contrari, arrossega els salaris en general cap a baix i redueix la despesa. I em refereixo al que gastaran aquests treballadors, no al que l'empresa comptabilitza com a despesa: els salaris. Molts d'aquests “empleats” no surten de la pobresa i es pot dir clarament que són explotats. A més, molts locals no compleixen amb diferents legislacions en matèria de seguretat (alimentaria, laboral, i suposo que amb altres obligacions) per tal d'estalviar-se diners. I aquests són els que guanyen, eliminant del mercat aquells pocs que honestament compleixen amb tots els requisits. Com en altres sectors, al final només quedarà allò que és “cutre”.

No ho puc evitar, em fa vergonya anar a aquests establiments coneixent el que fan. No només vergonya, és que arribo a sentir-me còmplice i per tant, no m'han vist el pel aquests dies i crec que poc me'l veuran en el futur.

6 comentaris:

 1. Ja saps que els responsables últims d'aquest tracte d'esclavatge que reben els treballadors no són aquests establiments, sinó el govern que ho permet, vantant-se a més de fer pujar l'ocupació. Aquesta és la mena de feina que volen que faci la població? Sí, així és com ens volen, el més ximples possible, perquè callem i traguem. Ja saps contra qui has de girar el teu enuig, però em sembla que no cal que a tu et convenci de res.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Per a ells els responsables de tot són els treballadors que sempre cobren massa, són poc productius, etc (el de sempre). Hi ha uns responsables últims però uns altres que se n'aprofiten i acaben sent tant responsables. Igual que penso que hi ha treballadors de bancs traïdors als seus venent-les preferents per treure una comissió, aquí hi ha qui contracta, aprofitant-se de la situació per treure'n més benefici. I si no en treu, probablement s'hauria de dedicar a un altra cosa.

   Elimina
 2. El més trist és que cada vegada és més difícil evitar llocs com aquests perquè cada dia hi ha més!! Tal i com diuen 'no és una crisi, és una estafa'

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sembla que la tendència serà aquesta i tard o d'hora arribarà a la gran majoria de llocs de treball. O no hi ha gent amb el salari ja retallat treballant més de 9 hores al dia? Aniran pas a pas dient que si no l'empresa no va bé i que cal retalla més. Qui ho accepta passarà a la següent, qui no al carrer.

   Elimina
 3. És indignant! I aquests són els que acaben tenint el poder...

  ResponElimina
 4. El poder el tenen perquè se l'agafen i nosaltres permetem que acabin sent nous senyors feudals.

  ResponElimina