dilluns, 11 d’octubre del 2010

Es complexe tot plegat


Aquesta és el comentari que havia escrit a aquesta entrada. Degut a que m'ha sortit massa extens i m'ha portat a més reflexions he decidit posar-ho aquí. Assumeixo que he fet una simplificació perfectament criticable però es tracta d'un tema complexe i complicat.
Les enquestes són un procés estadístic mitjançant el qual s'estudia una mostra representativa de la població per poder extrapolar les dades a la totalitat d'aquesta. Si la mostra és realment representativa, els resultat haurien de semblar-se molt als d'unes votacions fetes el mateix dia. Un cop dissenyades correctament, els problemes que podem tenir és: que la gent no contesti amb sinceritat o que siguin manipulades.
El primer cas és una qüestió dels individus i mereixeria una reflexió a part. Sembla ser més preocupant la segona doncs la tècnica deixa de ser científica per esdevenir simple propaganda. Si considerem que es manipulen potser no les haurien de tenir en compte. O no pot ser que sigui aquesta la raó de les diferències entre enquestes i els resultats a les darreres eleccions? Un cop acceptada la manipulació, per a l'estudi de tendències entre enquestes només valdria la comparació entre enquestes de la mateixa font (empresa, partit, etc) i si la manipulació tingués el mateix sentit i magnitud.
El que probablement guanyarà és l'abstenció: no es pot negar que hi ha una part important de la població que no es preocupa per aquest tema. De fet, a tot grup humà independentment del tema que tractem, hi ha un percentatge elevat de gent que no es sent prou implicada i simplement es deixa portar. Un altre grup format pels que no poden anar a votar per diferents causes: malalties, compromisos inesperats, etc. I, finalment, els rebotats contra el sistema: No els agrada com es fa, consideren que el seu vot no serveix per a res, etc.
Sobre el primer dos grups poc es pot fer però al tercer hi ha molta gent que s'identifica com a independentista però, que per diferents raons no votarà, proporcionant d'aquesta manera més vots als unionistes. Un cop veiem els resultats de les eleccions, simplement comptaran com a unionistes.
Un factor important de desmotivació al vot entre els independentistes és la fragmentació de partits. Hi ha qui diu que és aquesta la finalitat d'algun grup. Per a altres és la conseqüència normal del augment del nombre d'independentistes. Però, de veritat que en som tants? Si les assumim que les estadístiques estan manipulades haurem de mirar les activitats dels partits: Diuen que Solidaritat, Rcat omplen allà on van però aquesta és un mesura relativa la capacitat del local, el que interessa és saber la quantitat absoluta. No és el mateix omplir un teatre per a quatre-centes persones que el Nou Camp.
En fi, si ens estem preocupant per un nombre reduït de representants independentistes al parlament, el resultat de la votació serà que seguirem “de genolls i pagant” i buscant un nom per anomenar als amos: “amos, excelencias, boanas,...”


2 comentaris:

  1. Primer de tot, gràcies per la referència. Cert que les enquestes no marquen resultats exactes, però sí tendències i és aquí on és interessant analitzar i predir què pot passar.
    El tema de la unitat independentista, a mi em comença a cansar. Tots saben que és impossible. Per tant, aquesta cantarella només porta a desencisar encara més la gent i a portar-los cap el vot en blanc o a votar altres opcions que no han demostrat que ho siguin. L'espanyolisme tb es presenta separat i no estan per aquestes històries. Cadascú vota a qui creu. I ja està. Doncs deixem-nos d'històries i que cadascú treballi a l'opció que consideri més conveient. Parlant d'unitat cada dia només fem que servir els interessos dels contraris a la indpendència.

    ResponElimina
  2. Albert: vaig fer aquesta entrada degut al teu comentari, per no posar-hi un text tan llarg al teu blog de manera que la referència és obligada. Només hem queda el regust amarg de que sembli que volia dirigir la gent cap a aquest lloc quan no era la meva intenció.

    En quant a la unitat estic d'acord amb tu però la gran majoria de la gent no entra als blogs ni al tipus d'informació que podem entrar nosaltres; i des de fora si que és un problema. Si jo que intento conèixer una mica el tema no sé a qui votaré, molta gent directament no votarà.

    ResponElimina