dissabte, 8 de juny del 2013

Les armes les carrega...

El procés sobiranista té una sèrie de noticies que provoquen alts i baixos. Un dia la notícia és dolenta i ens emprenya i un altre la tenim agradable. Les desagradables són moltes vegades ximpleries com acusar a el català del fracàs escolar (deu ser que no n'hi ha Espanya) o culpar de la desnutrició als Mossos o a TV3 (No hi hauria policia -despesa- si no estiguessin els Mossos? TVE no té el mateix efecte?). Aquestes ximpleries les provoquen una mena de recció hormonal equivalent a la de l'adolescència o la primavera que té com a causa les intencions de molts catalans de ser lliures. Darrerament no he pogut publicar entrades però he recollit una sèrie de noticies que han anat sortint aquesta primavera i que aniré publicant. No obstant començo amb una d'avui.

El Psoeriódico ha tret una enquesta on ERC passaria a CIU en unes eleccions al Parlament. Ja m'agradaria! Però, no m'ho crec! L'estadística és una eina matemàtica molt útil però els resultats poden “modificar-se”, “cuinar-se” o, simplement no fer cas i dir el que interessa. Recordem les darreres eleccions, on només una enquesta d'un medi britànic va encertar. Molts pensem que les enquestes habituals estaven manipulades per a obtenir determinats comportaments electorals i prou bé que se'n van sortir.

Ara, els partits polítics dependentistes i els seus medis de comunicació tenen molt clar que la unió d'acció entre CiU i ERC és molt forta i els fa mal en les seves intensions de mantenir Catalunya sota el seu jou (jou, amb tot els sentits que vulgueu). Busquen emprenyar a gent de CiU (amb algú molt disposat conegut per tots) perquè diguin que el procés sobiranista els porta a perdre vots i tornin al jou.

Ja veurem que passa però, els dependentistes continuen pensant que tot el procés és obra dels polítics quant van obligats per la societat civil. Justament com hauria de ser sempre en una societat democràtica. Si els de CiU caiguessin en el parany quedaria en evidència que el partit els importa més que el País amb la qual cosa la mentida es podria convertir en una realitat.

Finalment, CiU podria interpretar tot el contrari: que poden estar perdent vots perquè provoquen un dubte en els sobiranistes sobre les seves últimes intencions o, com a mínim, sobre la velocitat, considerada lenta, del procés. En aquest cas la reacció de CiU seria diferent a la que esperen.

4 comentaris:

  1. Això de les enquestes sempre s'ha d'agafar amb pinces, com dius tu, mai se sap els interessos que hi ha darrera els números, fins que eles resultats no estiguin sobre la taula no es pot dir res. Per això, independentment del que sembli ara, s'ha de seguir treballant en el sentit que anem fent, ERC s'ha de mantenir ferma i cal esperonar CiU. I un punt important, tant de bo la cosa es quedés en CDC i eliminessin aquesta U que els fa tanta nosa, sembla cantat que amb l'estratègia actual la coalició ja no els afavoreix. Però no arribo a imaginar què passaria si es formalitzés la separació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que si hi hagués separació Unió quedaria en un partit minoritari i que buscaria incorporar-se a una coalició amb el PP doncs es posicionaria clarament com a partit submís. A les darreres eleccions CiU es presentava com a sobiranista i per tant, assumeixo que la gran majoria dels vots estaven a favor del procés. Cada vegada que parla el de UDC l'únic que fa és eliminar vots de la coalició en introduir el dubte(i mentre intenta guanyar-se un lloc amb els amos).

      Elimina
  2. En un escenari amb tantes variables i tantes opcions polítiques, l'anàlisi es complica. Els votants de CiU estan passant a ERC, al PP o a l'abstenció? El PSC està perdent vots per ser massa català o massa espanyol? Els de ICV volen la independència, no la volen o encara no ho han decidit? Els del PP i C's realment creuen que ens aniria millor depenent encara més d'Espanya o són masoquistes i volen destruir la societat on viuen?

    A mi em sap una mica de greu per en Mas, que trobo que ha estat molt valent i li ha tocat pagar molts més plats dels que ha trencat. Malgrat tot, ha posat el seu partit a treballar pel dret a decidir, en contra de la tradició convergent del peix al cove i la puta i la Ramoneta. Per la seva banda, m'està sorprenent molt positivament aquesta ERC. Encara no me'n refio del tot, perquè si bé és cert que té un discurs molt encertat, està per veure què farà quan li toquin les dures responsabilitats d'un govern que, amb independència o sense, serà molt difícil.

    ResponElimina
  3. El que està clar és que per poder fer alguna cosa els partits d'aquí cal tenir autogovern. ERC o qualsevol altre no podrà demostrar res si continuem fent el que Espanya mana i més en un escenari de centralització a Madrit.

    En quant a vots és molt complicat. Conec gent del PSC que jo no hi són pel posicionament espanyolista. Possiblement hi ha un canvi de vots en diferents sentits donat els grans tres grups: independentistes, dependentistes i els que no saben.

    I si, crec que Cs i PP tant se'ls hi dona destruir la societat on viuen doncs se suposa que ells continuarien reben de l'estat i en cas de depressió, el mateix salari val més.

    ResponElimina