dijous, 30 de juny del 2011

L'enquesta (II)


Es parla de fa temps de les dues ànimes del PSOEc. Ja fa anys que hi ha comentaris d'un possible trencament en dos partits, un d'espanyol i un de català. Uns diuen que si passés, el partit català no faria res doncs els votants són gent immigrada la segona meitat del segle passat, amb fort sentiment espanyol. Uns s'acusen als altres de la davallada electoral: que si és perquè van fer pactes amb un partit independentista, que perquè es va espanyolitzar molt a les darreres etapes del tripartit.
 
La veritat és que m'importa poc tot i que preferiria un partit socialista català, que poses els interessos de Catalunya per sobre dels d'Espanya tant econòmics com culturals. Amb les dades de l'enquesta podem fer una estimació assumint que pot haver una errada important.

Resulta que el 25,9% dels votants del PSOEc votarien si a la independència, el 40, 6% ho farien en contra i se n'abstindrien el 27,4%. Només amb aquestes dades sembla que quedaria un partit català més reduït que l'espanyol però amb una quantitat de vots important. Aquest hipotètic partit català tindria més possibilitats de pactar amb altres partits catalans mentre que el PSOE podria pactar amb un PP, que potser sortiria beneficiat, i d'altres fent un front espanyolista. A Espanya, el PSOE reduiria el nombre de vots a Catalunya i, possiblement, perdria la possibilitat que 25 diputats escollits a Catalunya li poguessin salvar una legislatura, mentre els diputats de l'hipotètic partit catalanista no votarien aquestes propostes que en perjudiquen en benefici d'Espanya.

Només especulacions simples però el panorama podria ser molt diferent, com a mínim, interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada