dimecres, 15 de setembre del 2010

Muntanya vs futbol, res a fer


L'últim premi "Principe de Asturias" dels esports va ser per a la selecció espanyola. Va obtenir la totalitat dels 28 vots. Cap vot per a la muntanyenca basca Edurne Pasabán que ha pujat els catorze vuit-mils que hi ha al planeta ni per l'altre aspirant. Em sembla extremadament anormal aquesta unanimitat.

La fundació que dóna aquests premis en la secció esportiva: “serà donat a la persona, institució, grup de persones o institucions que, a més de l'exemplaritat de la seva vida i obra, hagi contribuït a noves metes en la lluita de l'home per superar-se a si mateix i haver contribuït amb el seu esforç, de manera extraordinari, al perfeccionament, cultiu, promoció o difusió dels esports”.


Exemplaritat a la seva vida: l'Edurne segur que ho ha tingut més fotut. És molt més difícil dedicar-se de manera professional a un esport minoritari, amb poc seguiment, on has de ser de primera (l'equivalent a un Messi), per a poder obtenir patrocinadors (uns quants) per a fer les expedicions. Recordem que al futbol, a divisions inferiors la gent ja cobra.


Contribuir a noves metes en la lluita de l'home per superar-se a si mateix: Aquí no hi ha color. Cada quatre anys tenim un campió d'Europa de futbol i un campió del mon. A 2010 tenim unes quants seleccions que ho han estat i moltes més, campiones a Amèrica, Àsia, etc... però dones que hagin fet tots els 8000 del planeta només ella. I de superació no parlem: quant l'alçada supera els 8000 metres es parla de la zona de la mort. Quina és la probabilitat de morir en una ascensió i quina en un partit de futbol? Quin esport compta amb un equip de suport més gran? Qui juga en condicions ambientals al límit de la fisiologia? Recordem que si deixem de sobte a una persona a sobre d'un pic d'aquestes alçades morirà en pocs minuts.

Promoció o difusió de l'esport: Aquí guanya el futbol per “golejada”. I tant, però tenint al costat tota la premsa disponible. L'Edurne no surt a primera pàgina ni que faci els catorze 8000 corrents en 14 dies, però la novia d'un jugador és noticia cada dia...
L'acta del jurat indica: “que la selecció ha tingut la virtut de crear una tècnica i un estil de jocs admirats mundialment i, que es presenten a molts països com a pauta a seguir. Des del punt de vista social ha aconseguit que tot el país vibrés amb els seus triomfs i els fessin seus. I que els jugadors i tècnics han donat exemple de superació, etc. Etc...

En quant a la tècnica: Doncs que li donin el premi al Barça. Tothom està d'acord que era el seu estil de futbol. I que prèviament havia estat admirat i era una pauta a seguir per altres països: com per exemple Espanya. Algú ha tingut en compte que una gran tècnica a la muntanya és imprescindible per sortir-se'n com a mínim viu?

Des del punt de vista social... Evident, el futbol té molts més seguidors. Però, si molts d'aquests fessin un cim, encara que fos un 2500, segur que li donarien el premi a l'Edurne. A més hi ha motius polítics que no comentaré...

Exemple de superació: ja comentat, no hi ha color.

En fi, potser els meus arguments no valen i les meves simpaties estan esbiaixades cap la muntanya però per mi: Edurne els premis esportius 2010 són teus!

3 comentaris:

  1. No fa falta dir res més... Més que d'acord amb tu. Ja saps que la coreana va fer trampes i el títol de primera dona que fa tots els 8 mils li han passat a l'Edurne Pasabán?

    ResponElimina
  2. Caram, quin post tan carregat de raó!!

    Però el problema és que... Què volen premiar VERITABLEMENT amb aquests premis? Doncs allò que passeja el nom d'EspaÑa (amb una Ñ enorme) per tot el món... i els importa un comino que aquesta noia tingués molts, molts més mèrits.

    Com tu dius... si tanta importància té el futbol, de guanyadors de mundials n'hi ha un cada quatre anys, en canvi el Barça l'any anterior va guanyar SIS títols, cosa que no ha fet cap més equip del món, mai... i amb un estil de joc semblant però millor al de "la roja"... però no pateixis, no, que al Barça no li donaran... ni a aquesta muntanyenca que s'ho mereixia mil vegades més.

    Ara bé, el que encara m'empipa més és que fos "per unanimitat"... ningú la va votar a ella?... trist, de veritat.

    ResponElimina
  3. Núria: No només va fer trampes sinò que no va ajudar a altres persones en problemes. Sembla ser que anava el seu equip, li prepararava tot i es tractava només d'arribar i pujar.

    Gairebé no s'ha fet difusió de que ara es considerada la primera dona en fer tots els 8000. No és futbol.

    Assumpta: Ni em passa pel cap que li puguin donar al Barça. En el fons tampoc ells el consideren un equip espanyol. I si hagués estat el R. Madrid?

    ResponElimina